הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים:
רחפנים מקצועיים
רחפנים מקצועיים
רחפנים מקצועיים בדרך כלל נרכשים למטרות צילום מקצועי או צילומי וידאו אוויריים, אך יכולים להיות נהדרים גם עבור אנשים מן השורה משום שכיף גדול להטיס אותם ולקבל תוצאות נפלאות לצילומי נוף, טיולים ואירועים. חקרתי את נושא הרחפנים המקצועיים עבור עצמי, וכתבתי הסבר שאני מקווה שיועיל גם לכם.
מהו רחפן מקצועי?
רחפן מקצועי (מכונה גם UAV) הוא רחפן בעל יכולות תעופה משופרות יחסית לרחפנים רגילים הנקנים לצרכי תחביב. הם בעלי GPS או מיקום לוויין GLONASS, ותוכנה מתוחכמת בעלת יכולות אינטליגנציה מלאכותית המסייעת לטייס הרחפן להטיס באופן חלק יותר ולעשות פחות טעויות. רחפנים מקצועיים לרוב גדולים וכבדים מרחפנים לצרכי תחביב, ושוקלים בין 700 גרם לכמעט עשרה קילוגרמים. הם עשויים מחומרים עמידים כגון סגסוגות אלומיניום וסיבי פחמן, וכוללים פיצ'רים מיוחדים המאפשרים ביצועים חזקים יותר מבחינת זמן ומרחקי התעופה. לעיתים קרובות הם נושאים על גבם ציוד מקצועי מסוגים שונים. רחפנים מקצועיים לצרכי צילום, למשל, כוללים גם מצלמות עם יכולות רבות וטובות יותר וחיישנים מתקדמים המאפשרים להשיג תצלומים טובים וחדים יותר, ברזולוציות מקסימליות.
אך רחפנים מקצועיים אינם משמשים רק למטרות צילום, אלא גם את כוחות הבטחון, המשטרה וכיבוי האש, את הצבא, חוקרים פרטיים במעקב, ועוד. השימוש הציבורי העיקרי ברחפנים מקצועיים הוא למטרות מיפוי, סקרי קרקע, בדיקת ותיעוד בנייה.
קצת נתונים טכניים
טווחי הטיסה של רחפנים מקצועיים משתנים מעט מדגם לדגם, אך בדרך כלל נעים מסביבות ה-500 מטרים ומעלה.
כל הרחפנים עובדים על תדרים 2.4 ו-5.8 ג'יגה הרץ, בישראל תדר 5.8 ג'יגה הרץ חסום ובשימוש כוחות הביטחון.
בחו"ל רחפנים יכולים לעבוד על תדר 5.8 ג'יגה הרץ מה שמאפשר כמובן טווח טיסה גדול יותר.
רחפנים מגיעים גם עם ניווט לווייני, כאמור, וכיום ישנם כבר רחפנים מקצועיים המסוגלים להטיס את עצמם בעזרתו ללא עזרתכם!
רחפנים מקצועיים הם בעלי מנועי מדחפים (propellers) חזקים וגדולים יחסית המאפשרים טווח וגובה טיסה גדולים יותר מבלי לאבד תקשורת או שליטה,איבוד תקשורת יכול לגרום לנזק בלתי-הפיך או פציעה, חלילה, של אנשים בסביבה. מנועי הרחפנים הם הקובעים גם את מהירות הטיסה והתאוצה המקסימלית של הרחפן. המדחפים של רחפנים מקצועיים מסתובבים מהר יותר מאלו של רחפנים לחובבים מכיוון שעליהם להרים ציוד צילום כבד יותר ולטוס יציב יותר. מהירות הרחפן יכולה להיות רק כ-40 קמ"ש, או להגיע עד לכ-130 קמ"ש. גובה הטיסה האפשרי לרחפנים נע בין 60 מ' מעל פני הקרקע לבין מספר קילומטרים. רוב הרחפנים המקצועיים מגיעים עם מדחפים להחלפה משום שהחלקים העדינים יחסית עלולים להיפגע ולהישבר לעיתים בזמן הטיסה ואז יש להחליפם (אם אתם מצליחים להציל את הרחפן שלכם מהתרסקות). על גבי כל מדחפי הרחפנים מותקנים מגנים כדי למנוע עד כמה שניתן פציעה חמורה או נזק לבני אדם הבאים במגע מן המדחפים המסתובבים.
ניתן להפעיל את רוב הרחפנים באמצעות שלט רחוק, שבדרך כלל הוא הסמארטפון שלכם, עליו מותקנת אפליקציה מתאימה להטסה. מתקדמים מעדיפים להטיס באמצעות ג'ויסטיק מותאם, משום שהוא מאפשר תנועה חלקה ומדוייקת יותר בדרך כלל.
באילו סוגים של רחפנים משתמשים טייסים מקצועיים?
טייסי רחפן מקצועיים בדרך כלל משתמשים ברחפנים מדרג מתקדם המספק יציבות רבה יותר וייצוב תמונה טוב יותר יחסית לרחפנים לחובבים. הם נוטים לבחור ברחפנים כבדים יותר, משום שאלו דורשים ייצוב נוסף בהמראה ובנחיתה בשל משקל הנשיאה הגדול שלהם. הדגמים הפופולריים ביותר בקרב טייסי רחפן מקצועיים הוא ה-DJI Phantom וסדרת ה-Mavic Pro/zoom שעלותם כ-1500$ לדגם סטנדרטי, ויכולה להגיע גם לכ-1000$ נוספים עבור ערכת הקומבו. הרחפנים המקצועיים הזעירים ביותר שוקלים כ-730 גרם בלבד, ואילו הגדולים שבהם יכולים להגיע עד לכ-25 ק"ג.
כמה עולה רחפן מקצועי?
רחפנים מקצועיים נושאים עמם תג מחיר גבוה, בשל איכות החומרים והחלקים שלהם, הטכנולוגיות המתקדמות שלהם והיכולות המקצועיות הדרושות להטסתם, שרכישתן כרוכה בזמן ועלויות. טווח המחירים של רחפנים מקצועיים נע בין כ-1500 דולר עבור רחפן מקצועי זול ועד לכ-20000 דולרים לרחפן צילום מקצועי ברמה הגבוהה ביותר. רחפן הצילום המקצועי ביותר בשוק, על פי סקר שערך מגזין UAVCoach, הוא DJI Inspire 1 Pro, רחפן צילום ב-4K בעל אורך חיי סוללה של 25 דקות לטעינה אחת ויכולות סטרימינג וידאו HD. עלות רחפן זה בימים אלו היא בסביבות ה-2,400 דולר. רחפנים מקצועיים נוספים ברמות אלו כוללים את רחפני Autel Robotics, Hexo+ ואלו של חברת Parrot. גורמים נוספים המשפיעים על מחירי רחפנים מקצועיים כוללים פיצ'רים כגון חיישנים זיהוי מכשולים, זום חזק יותר, ועוד.
איפה ניתן לרכוש רחפן מקצועי?
האפשרויות הן רבות. רוב אנשי המקצוע מעדיפים לרכוש רחפנים מקצועיים היישר מן היצרנים או המפיצים המורשים. עם העלייה בפופולריות של הרחפנים, עולה גם הרכישה אונליין, מחנויות רחפנים ספציפיות ואפילו מאתרים כמו אמזון ואיביי. ניתן לרכוש רחפנים גם מיד שנייה, אך אז יש לוודא את תקינות מצבו הטכני של הרחפן, ושאתם רוכשים דגם שאכן ישרת אתכם נאמנה ולא דגם מיושן שהיכולות שלו כבר אינן מספיקות או רלוונטיות.
מה דרוש כדי להפוך למטיס רחפן מקצועי?
תלוי באיזו מדינה אתם גרים ועובדים. בישראל, יש צורך ברשיון מטיס רחפן מקצועי מטעם רשות התעופה האזרחית (רת"א) לשם הטסת רחפן בין 2.5-4 ק"ג. רשיון זה ניתן לאחר שעברתם בהצלחה מבחן רישוי. להטסת רחפנים במשקל שבין 4 ק"ג ועד ל-25 ק"ג, יש צורך במבחן נוסף. מבחני הרישוי כוללים חלק תיאורטי וחלק מעשי, וישנם קורסי הכנה למבחנים שניתן לרכוש המסייעים ומלווים אתכם עד לקבלת הרישיון.
בארה"ב, יש צורך בתעודת מטיס כלי טיס מרחוק (Remote Pilot Airman Certificate) מטעם מנהל התעופה הפדרלי (FAA). לשם השגת התעודה יש לעבור מבחן בידע אוירונאוטי, בדיקת רקע בטחוני ועליכם להיות מעל גיל 16. ישנם קורסים רגילים ואונליין המסייעים בקבלת התעודה.
ומה נדרש לשם פיתוח קריירה בתחום הטסת רחפנים?
קריירות בתחום הטסת רחפנים מקצועיים הן מגוונות מאד, ויכולות להתבצע במסלול השכירות או במסלול הפרילנס. צלמי רחפנים פועלים בתחומי הספורט או הנדל"ן, וכאמור, גם בתחומי סקירה ומדידה של קרקע, צילומי אירועים, תחום הבטחון, ועוד. צלמי רחפן מקצועיים נדרשים מאד בשנים האחרונות לצילומי וידאו אוויריים, שפעם היו שמורים רק לחברות שיכלו לממן צילומים אוויריים ממטוס קל.
מלבד רשיון או תעודה, יש צורך ברוב המקרים בנסיון מוכח בהטסת כלי טייס בלתי מאויישים. בחו"ל מקובל לדרוש כשנתיים ניסיון קודם וכ-120 שעות הטסה. שם עליכם יהיה להוכיח שאתם מסוגלים להטיס את הרחפן בשעות החשיכה, בראות נמוכה ובתנאי מזג אוויר קשים כדי להשיג משרה קבועה בתחום. עליכם גם להיות בני 18 ומעלה ובעלי רקע נקי מפלילים. בארץ, הדרישות בדרך כלל נוקשות פחות, ואם אתם עובדים כפרילנסרים, בדרך יספיקו רשיון של רת"א וניסיון מסויים. כצלמי רחפן, תיק עבודות המציג תמונות מרשימות ומקוריות שצילמתם ישכנע בדרך כלל לשכור את שירותיכם. בדרך כלל תגלו מהר מאד שמלבד הידע בהטסת הרחפן וכשרון אמנותי, תזדקקו לפתח ולשכלל כישורים נוספים כגון עריכת תמונות ועריכת וידאו. רוב צלמי הרחפנים משתמשים בתוכנות של חברת Adobe, Davinchi לעריכה סופית של התמונות שלהם לאחר סיום סשן הצילום באתר או אירוע, אך אפשר להשתמש גם בתוכנות כגון פוטושופ ודומיה.
האם רווחי להיות מטיס רחפן?
בדרך כלל כן, אך זה תלוי כמובן בכם ובתחום העיסוק הספציפי. שעת צילום ברחפן של צלם בפרילנס עולה כ-500 ש"ח בממוצע, כך שפוטנציאלית מדובר על הכנסה יפה, גם אם אתם לוקחים בחשבון זמן עריכה לתמונות. בתחומים כמו הטסה לצורך הובלה ומשלוחים, וכאשר אתם עובדים כשכירים, השכר לשעה עלול להיות נמוך הרבה יותר, בעוד ששכירים העובדים בתחומי היי-טק/ בטחון/ מעקבי בנייה או מדידה יכולים להשתכר יפה יחסית.
אז איך בוחרים רחפן מקצועי?
ההיצע בשוק ברחפנים הולך וגדל, והיום ניתן למצוא שלל דגמים מצויינים של רחפנים מקצועיים בגדלים ומחירים שונים ולצרכים שונים. ישנם עשרות יצרנים של רחפנים מקצועיים בכל העולם, ולכל אחד מהם דגמים בעלי יתרונות וחסרונות משלהם. התחרות הגדולה גורמת לשיפור מתמיד ביכולות הרחפנים והורדת מחירים, וישנם גם מבצעים מיוחדים מדי פעם. עם מגוון אפשרויות גדול כל כך, חשוב לערוך מחקר שוק לפני הרכישה כדי למצוא את דגם הרחפן המתאים ביותר לצרכים ולתקציב שלכם. בדקו והתייעצו עם מומחים בחנויות ועם קהילת מטיסי הרחפנים ברשתות החברתיות ובפורומים. בדקו מה הוא התקציב המקסימלי שלכם ולמה אתם באמת זקוקים – האם אתם באמת צריכים רחפן שמהירות הטיסה שלו מגיעה עד 130 קמ"ש, או שזאת סתם גחמה שלא תוסיף לכם דבר ותייקר מאד את הרכישה? האם לא עדיף להשקיע את הכסף ברכישת אביזרים שבאמת ישפרו את ההנאה שלכם מן הרחפן כמו סוללות נוספות ותיק מתאים, למשל?
אל תתעצלו, עשו שיעורי בית ובדקו מהם יכולות דגם הרחפן בו אתם מתעניינים, אילו פיצ'רים מיוחדים יש לו והאם אתם באמת זקוקים להם, לאיזה מרחק הוא יכול להגיע וכמה זמן מחזיקה סוללה טעונה שלו, וכו'. ככל שתדעו יותר, כך יקל עליכם להחליט. אני ממליץ בכל מקרה גם לבדוק ביקורות ברשת (ועדיף לא רק בישראל) ולקרוא סקירות של הדגם באתרים מובילים בתחום, שהם אובייקטיביים יחסית ויכולים לספר לכם מהם באמת יתרונותיו וחסרונותיו של הדגם שבחרתם. ביוטיוב ניתן למצוא סרטוני ניסוי של כמעט כל דגם רחפן אפשרי וחוות דעת, וכדאי מאד לצפות בכמה כאלה לפני שרצים לחנות.