רחפן למתחילים – איזה דגם הכי מתאים לי?

רחפן למתחילים
אלון שטמברגר

אלון שטמברגר

חובב רחפנים וצילום ברחפן

אז החלטנו לרכוש את הרחפן הראשון שלנו, איזה כיף! אבל איזה רחפן למתחילים הוא הטוב ביותר? ואיזה דגם הוא המתאים לנו ביותר? לפי מה בוחרים? ננסה לעזור:


איך בוחרים רחפן למתחילים

כשמדובר ברחפנים למתחילים, יש לשקול מספר קריטריונים מהותיים לפני שקונים. ראשית, יש להחליט מה תהיה מטרת השימוש ברחפן. האם אתם מתכוונים להשתמש ברחפן שלכם לצילום? אולי כרחפן מירוץ או לדיג? וכו'. ברגע שתדעו לאיזו מטרה ישמש אתכם הרחפן, תוכלו לצמצם אפשרויות ולהתמקד בדגמים רלוונטיים בלבד. קבעו גם את גובה התקציב שתרצו להשקיע ברחפן הראשון שלכם. לא מומלץ "ללכת עד הקצה" ולהגזים – בחלק מהמקרים זה לא יהיה הרחפן האחרון שלכם, ותמיד תוכלו למכור אותו ולהתקדם לדגם מתוחכם יותר בהמשך, כשכבר תדעו אם אתם חזק בתוך העניין.


מה כדאי לבדוק בדגמי רחפנים למתחילים?

הדבר החשוב ביותר עבור מתחילים הוא היציבות של הרחפן. רחפן יציב הוא רחפן שקל יותר להטיס וסביר להניח שתסתבכו פחות עם ההטסה שלו. הסיכוי שלו להתרסק או להיתקל במכשול תהיה נמוכה הרבה יותר אם הוא בעל יציבות גבוהה. רחפנים רבים מגיעים עם חיישנים למניעת התנגשות במכשולים, ולמרות שהם יכולים להיות מעט יותר יקרים, שווה להשקיע בהם כדי לא לחוות מפח נפש של אובדן הרחפן. דגמי רחפנים מסויימים מגיעים עם אביזרים מגינים שיכולים לתת לכם תחושת בטחון בהטסה. חשוב לשאול ולבדוק איך הדגם שאתם מתעניינים בו מגיב למכשולים, מה זמן התגובה שלו במהירות גבוהה, האם הוא קל ופשוט להפעלה והטסה. אל תתחילו את תחביב ההטסה שלכם עם דגם כבד ומורכב שייאש אתכם עוד לפני ההטסה הראשונה. 


רחפנים מסויימים נשלטים על ידי שלט פיזי, ואילו אחרים נשלטים על ידי אפליקציה ייעודית לטלפון (מותאם אנדרואיד ו-IOS). ישנם רחפנים המאפשרים את שתי הדרכים. השליטה בעזרת שלט ייעודי תעשה דרך ערוץ תקשורת, מה שמגדיל את טווח הטיסה של הרחפן לעומת אפליקציה שעובדת על WiFi.


בחירת רחפן צילום למתחילים

אם החלטתם שאתם מעוניינים ברחפן גם למטרת צילום, חשוב לבדוק את נתוני המצלמה של הדגם. כדאי לשאול איך הרחפן מגיב למצבי תאורה שונים, האם החיישן של המצלמה מתקשה עם ניגודיות גבוהה, אילו מצבי צילום שמישים ברחפן ואילו סוגי תמונות הוא מסוגל להפיק (JPG, RAW, וכו'). אם מאד חשובה לכם איכות התמונה, תוכלו לבקש הדגמה של תמונות שצילם הרחפן, ולבחון את הפרטים הקטנים בצילום, רזולוציות, כולל טיפול ברעש "ISO" גבוה. בדקו את המפרט הטכני של המצלמה ולא רק כמה מגה פיקסלים, אלא גם צילום 4K/FHD. 


מצלמות רחפנים מיוצבות בשתי צורות – אלקטרונית או על ידי גימבל. מצלמות פשוטות יותר מסתפקות בייצוב אלקטרוני, שאינו תמיד יציב דיו, בעיקר בזמן רוחות חזקות. לעומת זאת, ייצוב באמצעות גימבל שומר על יציבות טובה יותר גם בתנאי מזג אוויר קשים יותר. ברוב הרחפנים המוצעים למכירה היום בשוק (אך לא ברחפני צעצוע) קיימות מצלמות איכותיות דיין. כמובן שאיכות המצלמה משפיעה מאד של מחיר הרחפן. אם אתם רוצים לצלם רק לצרכים פרטיים ומשפחתיים, אתם ממש לא זקוקים למצלמה "מפלצת" בעלת יכולות מקצועיות. חבל על הכסף. מומלץ לא לרדת מרמת מצלמה שהיא מינימום 1080/30P.


מה עוד כדאי לדעת לפני שקונים את הרחפן הראשון?

בדקו את אורך חיי הסוללה של הרחפן – חשוב לדעת כמה זמן הסוללה מסוגלת להחזיק את הרחפן באוויר. שימו לב כי קיים הבדל בין זמן המעבדה המוצהר עבור הדגם למציאות בשל תנאי מזג אוויר, אופן ההטסה, וגורמים נוספים. קחו בחשבון שגם הרחפנים הטובים ביותר בשוק מגיעים בקושי ל-30 דקות זמן טיסה, אבל סביר להניח שלא תזדקקו לכל כך הרבה בהתחלה, וגם 15-20 דקות רצופות יספיקו. אם לא, תמיד ישנה אפשרות לרכוש סוללות רזרביות נוספות. 

לרחפנים שונים מנועים שונים. למשל, ישנם מנועים עם מברשות ומנועים ללא מברשות. מנועים ללא מברשות יקרים יותר אך מציעים פעולה שקטה יותר והם בעלי תוחלת חיים ארוכה יותר יחסית.


ברחפנים מסויימים עם תקשורת לוויינית – GPS קיימת אופציה של RTH, חזרה הביתה. כלומר, הרחפן שומר בזכרונו את נקודת המוצא (בדרך כלל היכן שתעמדו) ויכול לחזור אליה בלחיצת כפתור. זאת אופציה שיכולה לסייע למתחילים אך אינה חובה.


חשוב לדעת לכל מי שמטיס בישראל כי התדר המותר להטסה הינו 2.4GHZ בלבד, ולא 5.8GHZ כפי שמותר במדינות אחרות. תדר זה שמור לכוחות הבטחון. רחפנים של חברת DJI הסינית שנרכשו בחו"ל ומשדרים בתדר 5.8GHZ יחסמו ברגע שיופעלו בישראל ויעבדו רק בתדר 2.4GHZ. תתקשו גם להכניס אותם למדינה בשל הצורך לקבל אישור ממשרד התקשורת. אם בכוונתכם לצלם במדינות זרות, בררו מראש את החוקים במדינה הרלוונטית, ואולי כדאי לכם לשקול לקנות רחפן קטן, קל ונוח לנשיאה.


דגמים מומלצים לדוגמא

אחת האפשרויות הטובות ביותר עבור רוב המטיסים החדשים הוא רחפן ה-DJI Mini 2. לא מדובר ברחפן הזול ביותר ברמת הכניסה לתחום, אך הוא מצלם באיכות 4K ומציע זמן טיסה טוב. תוכלו לקרוא כאן עוד על רחפן ה-DJI Mini 2


אם אתם מחפשים אופציה זולה יותר להתחלה, ה-DJI mavic mini הוא בחירה מצוינת עבור מי שלא צריך צילום ב-4K. הוא בעל חיי סוללה טובים, קל לנשיאה וזול יותר מהמיני . 


אפשרות זולה אף יותר הוא רחפן ה-TELLO. ה-TELLO יכול להתאים כדי ללמוד את יסודות התנועה במרחב, אבל הוא מוגבל מבחינת מרחק וצילום. אם אתם לא מעוניינים להתרחק מהסביבה הביתית שלכם ה-TELLO יכול להתאים, אבל לטיסות יותר שאפתניות תצטרכו רחפן שיודע להתמודד טוב יותר עם משבי רוח, נחיתות, מרחק וצילום. 


אופציה יקרה היא ה-DJI mavic air 2/2S, בחירה מושלמת אך מתאימה לתקציב בגודל אחר. 


דגמים נוספים שיכולים להתאים הם – FIXI X8 mini, Eachine 520S, Revell Icon, Potensic Dreamer 4k.


ושוב נזכיר את הכללים העיקריים להטסה בישראל:

  1. יש להוציא רישיון במידה ואנו מטיסים למטרה מסחרית
  2. אסור להטיס ליד שדות תעופה ואיזורים בטחוניים.
  3. אסור להטיס מעל בני אדם או בשטח בנוי/עירוני.
  4. חובה להיות בקשר עין עם הרחפן ולא לעבור גובה של 50 מטר.
תיהנו ושיהיה בהצלחה!

מאמרים שעשויים לעניין אתכם בנוסף:

להטיס רחפן בחול
שימוש ברחפן
אלון

להטיס רחפן בחו"ל – המדריך המלא

נוסעים לחו"ל והחלטתם לקחת אתכם את הרחפן שלכם? זה נהדר, ואני מאחל לכם הרבה כיף, חופשה מהנה וצילומים מרהיבים! צילום ברחפן בחו"ל הופך לפופולרי יותר

קראו עוד»

לפוסט הזה יש תגובה אחת

  1. יונתן

    למה אסור להטיס בנוי ועירוני? ומאיזה בחינה אסור? חוקית או בגלל שזה גורם לכל מיני תקלות או משהו כזה?

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.